Psykisk ohälsa och stress


Det finns så mycket i historien om Avicii som berör. Den mjuka unga mannen med en supertalang som reser jorden runt i rasande fart och spelar sin musik för miljoner människor. Känd över hela världen, pengar på banken, en av världens mest eftertraktade DJ’s.  Hans desperata försök att säga:  Stop, nu räcker det! Kroppen som strejkar, penga perspektivet.. (om man sett dokumentären True Stories) Han ”borde” ju vara lycklig, han har ju lyckats i livet liksom”. Kanske är åsikten vi har. För det är det vi ser utåt.

Det vi verkligen behöver fatta att vi människor kan ha bra självförtroende och samtidigt ha dålig självkänsla.

Vadå, e inte det samma sak? Nä det är det INTE. Vi kan veta och känna att vi är BRA på det vi GÖR. Vi har blivit bra på det vi gör för vi blivit bekräftade på det sättet. Att vara duktig på något och bli sedd genom det, är strategin för överlevnad.

Att ha strategin att bli bekräftad genom görandet innebär också att det kan vara svårt med gränssättning. För sig själv och andra, eftersom rädslan för att inte bli sedd är så stor.

-Om jag säger nej då kanske personen inte gillar mig längre. Jag vågar inte riskera det för då blir jag inte sedd.
Syns jag inte så finns jag inte. Tanke och känsloloopen går runt.

SJÄLVKÄNSLA:
ATT KÄNNA SIG SJÄLV handlar också om att förstå sina egna behov och känslor. Självkänsla är kopplat till VARANDET och inte till görandet. Självkänsla betyder att vi känner och älskar oss själv, att vi vet att vi DUGER oavsett vad vi GÖR

Det är så viktigt att vi ser våra barn, ännu mer nu när allt går så fort. Datorer, skärmar och telefoner gör oss icke närvarande. Närvaro och bli sedd är det enda ett barn behöver.

Har vi inte en trygg anknytning till de som tog hand om oss när vi var små, så har vi skapat strategier som tillgodoser vårt behov. De behov det lilla barnet hade, har vi med oss i vuxen ålder. Hur vi reagerar och hur våra relationer ser ut kan vi koppla till vår barndom. I vår anknytning kan vi hitta svar på varför det ser ut som det gör i våra liv.

Jag är av uppfattningen att anknytningen spelar in för de som bränner ut sig en eller flera gånger i livet. Jag tror också att alla beroenden såsom arbetsnarkomani, shopping, alkoholism, narkomani, nikotin, sex, dömande och stress är strategier för att slippa känna det vi verkligen känner.

Strategin som skapat beroendet att ”jobba ihjäl sig”,  ”klara sig själv” och inte kunna sätta gränser skapar ett liv som till slut är ohållbart.

Jag ser det om och om igen hos de jag klienter jag arbetar med. Jag vet också av egen erfarenhet hur de känns när ingenting i livet känns lustfyllt längre och att känslan av att inte vilja leva länge kommer allt oftare.

Jag tog inte mitt liv, jag valde att leva. Min önskan är att kunna bidra till människor som behöver nya strategier för att få ett mer hållbart och glädjerikt liv. Är det inte just det som livet går ut på – att ha kul?

Har du behov av stöd?

Gör då något som du inte gjort förut. Prova att be om hjälp. Det är skit läskigt, jag vet. Eller boka ett samtal med en terapeut eller coach. Någon som lyssnar på dig, ställer frågor till dig om det du tänker och känner. Är det verkligen är sant? Boka en tid hos någon som kan lära dig ta hand om dina inre barn som längtar efter att bli sedda.

Nedan har ni en lista med effekter av långvarig stress. Känner du igen dig?

 

Effekten av stress
Fysisk trötthet               
Störd vila, aldrig utvilad
Intellektuell trötthet
Koncentrationssvårigheter, Minnesstörningar, Initiativlöshet, Bristande kreativitet
Mental trötthet
Irritabilitet, Gråtmildhet, Ljud och Ljuskänslighet, Huvudvärk
Social trötthet
Drar sig undan, uteblir
Känslomässig trötthet
Överkänslig, Labilitet, Känsloavtrubbningar
Andlig trötthet
Förlust av mål, Förlust av mening och Sammanhang
Sjukdom
Utmattning, smärtor och Hjärtsjukdomar

Enskilda samtal